luni, 12 iulie 2010

Spania: Noua Campioana Mondiala !


Iata ca a mai trecut o editie a Cupei Mondiale si avem o castigatoare in premiera a acestui trofeu important. Dupa 61 de meciuri s-a ajuns si la finala meciul cu nr. 62 un meci frumos intre doua echipe care au luptat pana la capat.
A fost un meci in care jocul a fost unpic cam dur dovada si numarul mare de cartonase acordate de arbitrul englez Howard Webb care a avut un an foarte reusit ca arbitru dupa ce a arbitrat si finala Champions League. Un meci care a fost mult mai echilibrat fata de alte meciuri in care Spania isi domina clar adversarul cu o posesie zdrobitoare. Olanda, o echipa foarte muncitoare si foarte motivata a jucat mai agresiv la intimidare dar pana la urma tot nu le-a iesit. Ambele echipe am ratat multe ocazii clare de gol, ocazii in care daca marcau poate altfel se desfasura meciul. Golul Spaniei a cazut destul de tarziu in min. 116 in a2a repriza a prelungirilor de catre Iniesta cu un sut la coltul lung din careu. Olanda nu a mai putut sa revina in minutele ramase si datorita faptului ca erau in 10 oameni si se poate spune ca si golul Spaniei a venit pe locul lasat gol de catre Heitinga jucatorul eliminat pentru 2 cartonase galbene. Au existat in acest meci cateva faze controversate despre care sigur se vor vorbi cu siguranta in presa asa ca nu vreau sa insist asupra lor.
Spania-Olanda a fost o finala frumoasa in care ambele au aratat ca vor sa castige pentru prima data in istoria lor acesta cupa. Eu cred ca Spania a castigat pe merit acest deoarece a parut mereu la controlul partidei si au facut mai putine greseli individuale decat olandezii. Nici Olanda nu a dezamagit in meci dar impotriva acestei masinarii de pase cum este Spania este greu sa castigi.
Ei au incercat sa tina jocul sus dar in prelungiri au cedat si ei fizic si a venit si acea eliminare si dupa aceea a cazut si golul Spaniei.
A fost un campionat mondial pe care multi l-au considerat sub nivelul precedentelor editii dar eu cred ca a fost un campionat reusit si organizat pe un continent pe care majoritatea spuneau ca va fi foarte greu de organizat insa totul a iesit impecabil pana la urma. Acest campionat mondial a produs si multe surprize unele mai placute altele mai putin bune. Printre surprizele placute ale acestui campionat vreau sa amintesc Uruguay, Ghana si de ce nu chiar si Paraguay pentru care un loc in sferturi a fost mult peste asteptari. Printre surprizele neplacute ale acestei Cupe Mondiale au fost finalistele din 2006 Franta si Italia care nu reusit nici macar sa iasa din grupe! O performanta rusinoasa pentru ambele echipe dar care dupa jocul aratat nici nu meritau mai mult. O alta mare dezamagire a fost Anglia a carui fan am fost si eu la acest campionat mondial insa a fost un campionat foarte nereusit pentru ei poate si din cauza oboselii dupa un campionat foarte solicitant. Dar sa nu uitam ca au si dezavantajati grav de arbitru care trebuia sa acorde golul de 2-2 al lui Lampard dupa ce mingea a intrat un metru, la 2-2 eu cred ca altfel se desfasura acel meci si poate cel putin nu se termina la scorul drastic la care sa terminat. O alta echipa care a fost dezavantaja grav de arbitru a fost Mexic in meciul contra Argentinei in care arbitru a validat un gol marcat dintr-un ofsaid imens. Practic acel gol a decis calificarea Argentinei mai departe pentru ca acel gol le-a distrus total moralul jucatorilor mexicani.
Dar totusi in concluzie eu cred ca a fost un campionat reusit, cu meciuri frumoase, unele mai tacticizate dar si asta face parte din fotbal.Jucatorul turneului a fost ales Diego Forlan ( Uruguay) si cel mai bun tanar jucator a fost ales Thomas Muller (Germania).
Sper ca in 2014 in Brazilia sa avem un camionat cel putin la fel de frumos ca acesta si sa castige cel mai bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu